More Website Templates @ TemplateMonster.com - October 06, 2014!

Dieta to start

Niektórzy twierdzą, że odpowiedni sposób odżywiania może nawet w 80% zadecydować o wynikach. Wydaje się to całkiem możliwe, gdyż trening jest jedynie bodźcem pobudzającym organizm do wzrostu i pewnych korzystnych przemian, natomiast ich efektywność zależy przede wszystkim od prawidłowo przeprowadzonej odnowy biologicznej, której podstawą jest właśnie dieta.

Pobierz dietę indywidualną


 

 

Dieta 7-dniowa

Dzień I - główny składnik to ryż

  • Śniadanie: 100 g gotowanego ryżu, garść truskawek, 150 g jogurtu owocowego
  • Obiad: 15 dag gotowanej piersi z indyka, 100 g gotowanego ryżu, 20 dag ugotowanych brokułów, 1 średniej wielkości strąk papryki
  • Kolacja: 100 g gotowanego ryżu, 4 łyżki odtłuszczonego serka waniliowego homogenizowanego, garść truskawek

 

Dzień II - główny składnik to mleko

  • Śniadanie: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem, do tego 4 łyżki stołowe płatków kukurydzianych, 15 dag serka waniliowego homogenizowanego odtłuszczonego
  • II śniadanie: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem
  • Obiad: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem, do tego 15 dag pieczonej piersi kurczaka, 4 liście sałaty z sosem z 2 łyżek stołowych jogurtu naturalnego 0%
  • Kolacja: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem, 2 kromki chleba z dżemem

 

Dzień III - główny składnik to brokuły

  • Śniadanie: 10 dag ugotowanych brokułów, kilka plasterków pomidora z posiekaną cebulą, 1 jajo ugotowane na twardo, 250 ml wody mineralnej z dodatkiem 3 łyżek stołowych soku z cytryny
  • Obiad: 4 łyżki stołowe ryżu, 20 dag gotowanych brokułów, 250 ml soku z kiszonej kapusty
  • Kolacja: 250 ml wody mineralnej z dodatkiem 3 łyżek stołowych soku z cytryny, sałatka wykonana z: ½ puszki czerwonej fasoli konserwowej, 10 dag ugotowanych brokułów, 1 małej łyżeczki oliwy z oliwek, soli i pieprzu

 

Dzień IV - główny składnik to owoce morza

  • Śniadanie: 250 ml naparu z 2 małych łyżeczek alg zalanych wrzątkiem (algi są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością), sałatka wykonana z: kiwi, pomarańczy, ½ jabłka, 2 łyżek stołowych płatków kukurydzianych, 3 łyżek stołowych jogurtu naturalnego
  • Obiad: 250 ml naparu z alg, 20 dag duszonego dorsza z dowolną ilością sałaty zielonej i odrobiną octu winnego
  • Kolacja: 250 ml naparu z alg, 20 dag pieczonego w fasoli pstrąga ze szpinakiem

 

Dzień V - główny składnik to ziemniaki

  • Śniadanie: 1 duży ugotowany ziemniak z 1 łyżką stołową szczypiorku, 250 ml soku z dowolnego rodzaju jarzyn
  • Obiad: 250 ml soku pomidorowego, 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki, które zapiekamy z plastrem sera żółtego light i 1 łyżką stołową natki pietruszki
  • Kolacja: 250 ml soku wyciśniętego z dowolnych jarzyn, 1 średniej wielkości ziemniak zapieczony z 1 łyżką stołową szczypiorku

 

Dzień VI - główny składnik to koktajl warzywny

  • Śniadanie: 15 dag chudego białego twarogu, sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i szpinaku
  • II śniadanie: sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i 1 pomidora
  • Obiad: 10 dag pieczonej piersi indyczej, 5 łyżek stołowych ugotowanej marchewki, sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i 1 pietruszki
  • Kolacja: 2 kromki pieczywa z szynką, 2 liście zielonej sałaty, sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i bazylii

 

Dzień VII - główny składnik to owoce cytrusowe

  • Śniadanie: 250 ml wyciśniętego soku z pomarańczy, 15 dag jogurtu naturalnego 0%, dowolna ilość mandarynek
  • Obiad: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów, 25 dag surówki z dowolnych owoców cytrusowych, 15 dag gotowanej piersi z kurczaka
  • Kolacja: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów, 1 kromka pieczywa razowego z 1 plasterkiem szynki drobiowej i 1 liściem zielonej sałaty, dowolna ilość mandarynek

 

By efekty diety utrzymały się po zakończeniu kuracji, należy wybrać jeden dzień w każdym kolejnym tygodniu, w którym zastosujemy jeden z przedstawionych powyżej jadłospisów. To zapewni naszemu organizmowi niezbędne składniki, dzięki którym utrzymamy niski poziom toksyczności w naszym organizmie, a co za tym idzie nasze samopoczucie będzie dużo lepsze.

 
Sprawdź dietę indywidualną

Dieta rodzinna



 

Dzień 1

  • Śniadanie:koktajl z truskawek, 3 łyżki stołowe pasty,ogórek, tata oraz dziecko - kromka chleba z masłem ziołowym.
  • Drugie śniadanie: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
  • Obiad: miseczka zupy z brokułu i włoszczyzny z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy lub masła, a także żółtka, ziemniaki pieczone w folii (mama i dziecko po 3-4 ziemniaki, tata 4-5), łyżeczka twarożku ze szczypiorkiem, zielona herbata, surówka z marchwi i jabłka.
  • Kolacja: omlet z 1 jajka z dodatkiem groszku i szczypiorku, owocowa herbata.

 

Dzień 2

  • Śniadanie: 2 łyżki Musli owocowego z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, po 3 łyżki stołowe pasty (Składniki: 150 g półtłustego twarogu, 200 g wędzonej ryby, 2 jajka na twardo, łyżka szczypiorku lub natki z pietruszki, sól, pieprz ziołowy), herbata z pokrzywy.
  • Drugie śniadanie: paski warzyw (marchewka, ogórek, papryka), dip jogurtowo-koperkowy(Składniki: 1 szklanka jogurtu, połowa pączka posiekanego koperku).
  • Obiad: miseczka barszczu czerwonego(Składniki: pęczek włoszczyzny, pół litra soku buraczanego, 2 pokrojone w kostkę buraki), zapiekanka ryżowa (Składniki: duża pierś z kurczaka, 2 torebki ryżu brązowego, chińska mieszanka warzywna, łyżka oliwy, zioła prowansalskie), sałatka (Składniki: 1 seler, garść orzechów włoskich, 1 jabłko, jogurt, pół łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki miodu).
  • Podwieczorek dla dziecka: banan opieczony podany z sosem jogurtowo truskawkowym.
  • Kolacja: po 10 sztuk na osobę brukselek gotowanych na parze, posypanych tartym żółtym serem, herbata z pokrzywy.

 

Uwaga: tata może zjeść kromkę chleba z łyżką pasty twarogowo-rybnej (przygotowanej przy śniadaniu) z cebulką i pomidorem.

Dzień 3

  • Śniadanie: koktajl zielony (Składniki: połowa szklanki jogurtu ze zmiksowaną połową górka, połowa szklanki mleka sojowego, łyżka pestek dyni i słonecznika, 1 kiwi), 3 łyżki półtłustego twarogu z dodatkiem ogórka, szczypiorku, papryki, rzodkiewki, a także 3 łyżek jogurtu, Kromka pełnoziarnistego chleba z masłem ziołowym.
  • Drugie śniadanie: 1 pomarańcza lub 150 g truskawek.
  • Obiad: Mama/dziecko: 200 ml zupy kremu (kładniki: kalafior, włoszczyzna, żółtko, odrobina jogurtu), tata - 250 ml zupy.
  • Kolacja: Po 1 brokule ugotowanym na parze z kroplą oliwy, herbata imbirowa, tata i dziecko kromka chleba razowego z żółtym serem

 

Dzień 4

  • Śniadanie: 2 łyżki Musli owocowego z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, 2 łyżki pasty (Składniki: zmiksowana ciecierzyca z puszki 50g, 4 łyżki oliwy z oliwek, dodatek soku z cytryny, sól, papryka w proszku), kilka plastrów pomidora z niewielką ilością szczypiorku, Kromka chleba pełnoziarnistego (tata - 2 kromki), herbata owocowa.
  • Drugie śniadanie: 250 ml soku z marchwi (dobrze by było, aby został świeżo wyciśnięty, bez dodatku konserwantów).
  • Obiad: Miseczka zupy pomidorowej (Składniki: włoszczyzna, sok pomidorowy lub przecier, 2 łyżki drobnego makaronu), 5 łyżek risotto (Składniki: mała pierś kurczaka, szklanka ryżu brązowego, 1 banan, 2 gałązki selera naciowego, łyżka oliwy, 2 łyżki stołowe rodzynek, cebula, kilka pieczarek, doprawione imbirem, curry, gałka muszkatołowa, sosem sojowym).
  • Podwieczorek dla dziecka: 250 ml jogurtu z owocami.
  • Kolacja: 300 g kalafiora ugotowanego na parze, herbata z pokrzywy z sokiem z cytryny (dla dziecka owocowa).

 

Dzień 5

  • Śniadanie: 2 łyżki Musli, 3 łyżki półtłustego twarożku z warzywami (Składniki: papryka, pomidor, rzodkiewka, posiekany koperek, kilaka łyżek jogurtu), sok jednodniowy z marchwi.
  • Drugie śniadanie: Sałatka owocowa (Składniki: 1 kiwi, duży banan, pomarańcza, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 rozdrobnione orzechy włoskie).
  • Obiad: Miseczka zupy ugotowanej z mrożonki, 4 łyżki risotto z kurczakiem lub indykiem (Składniki: mała pierś kurczaka lub 1/3 piersi indyka, szklanka ryżu brązowego, 1 banan, 2 gałązki selera naciowego, łyżka oliwy, 2 łyżki stołowe rodzynek, cebula, kilka pieczarek, doprawione imbirem, curry, gałką muszkatołową, sosem sojowym), zielona sałata z sosem winegret, po kompotierce kisielu (Składniki: 3/4 litra soku owocowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej).
  • Kolacja: kalafior ugotowany na parze z dodatkiem soli i cukru polany sosem z pół szklanki jogurtu, 100g twarożku, rzodkiewki starte na tarce o dużych oczkach, herbata owocowa.

 

Dzień 6

  • Śniadanie: 2 łyżki Musli, 4 łyżki jogurtu, kawa z mlekiem, jajko na miękko.
  • Drugie śniadanie: Garść owoców sezonowych – truskawki, maliny, czereśnie.
  • Obiad: Miseczka zupy kremu selerowej (Składniki: 2 pietruszki, duży seler, łyżeczka bulionu wegetariańskiego lub przyprawy jarzynowej, 2 łyżki jogurtu, łyżeczka masła lub oliwy, całość posypać natką pietruszki), łyżka groszku ptysiowego do zupy (tata 2 łyżki), porcja ryby – po około 100 g na osobę + 100 g szpinaku wcześniej podsmażonego na łyzce masła, następnie należy dodać do niego pół szklanki śmietany 18%, ząbek czosnku i łyżeczkę tartego parmezanu, sałata zielona z sosem winegret.
  • Podwieczorek: Jabłko pieczone.
  • Kolacja: Połowa szklanki gotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem pokrojonych bananów, całość polej jogurtem z łyżką miodu, herbata imbirowa.

 

Uwaga: zamiast banana można dać garść truskawek lub pokrojonych kawałków jabłek

Dzień 7

  • Śniadanie: koktajl zielony (Składniki: połowa szklanki jogurtu ze zmiksowaną połową górka, połowa szklanki mleka sojowego, łyżka pestek dyni i słonecznika, 1 kiwi), kromka pełnoziarnistego chleba z masłem ziołowym (dla taty 2 kromki), ogórek, herbata imbirowa.
  • Drugie śniadanie: Szklanka świeżo wyciśniętego soku z marchwi.
  • Obiad: Miseczki zupy z kremu, (Składniki: 1 szklanka zielonego groszku, włoszczyzna z dodatkiem żółtka, łyżeczki masła lub oliwy, całość posypać zieloną pietruszką), pulpet rybny – po 1 (Składniki: 300 g zmielonego mintaja morszczuka lub dorsza, 1 cebula, 2 łyżki bułki tartej, jajko, dusić w pokrojonych warzywach (pietruszka, seler, marchewka, cebula, koncentrat pomidorowy, odrobina jogurtu naturalnego)), kasza kuskus (mama 1 łyżka, tata i dziecko 2), surówka z jabłka i marchewki, zielona sałata z jogurtem i szczypiorkiem.
  • Kolacja: Sałatka meksykańska, (Składniki: puszka czerwonej fasoli, 100 g szynki, mała puszka kukurydzy, czerwona cebula pokrojona w piórka, papryka, liście sałaty lodowej lub plastry pomidora), kromka chleba (tata i dziecko 2 z pomidorem i masłem ziołowym), herbata owocowa.

     Sprawdź dietę indywidualną

    Dieta 1000 kalorii


    Organizm dorosłej osoby potrzebuje średnio około 3000 kalorii do prawidłowego funkcjonowania. Co się może stać, gdy dawkę tę zmniejszymy o 2/3? Nasz organizm zostanie zmuszony do zużycia zmagazynowanego w nim tłuszczu, dzięki czemu zaczniemy tracić zbędne kilogramy. Na tej właśnie zasadzie opiera się niezwykle popularny program odchudzający, jakim jest dieta 1000 kalorii. Głównym założeniem planu 1000 jest ograniczenie dziennej dawki kalorycznej przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Dieta opiera się na spożywaniu posiłków często, lecz w niewielkich ilościach. Śniadanie nie powinno przekraczać 200 kalorii, drugie śniadanie – 150, obiad – 350, podwieczorek – 100 zaś kolacja (którą jemy najpóźniej o godzinie 19:00) – 200. Należy pić co najmniej 2 litry wody mineralnej dziennie – wypełnia ona żołądek i jest najlepszym środkiem na głód. Pewną niedogodnością diety 1000 jest konieczność śledzenia tabel kalorycznych. Obecnie wiele programów odchudzających skupia się raczej na kontrolowani indeksu glikemicznego lub przestrzeganiu zasad niełączenia danych grup produktów. Diecie 1000, mimo nieco już może odchodzących do lamusa założeń, nie można jednak odmówić skuteczności i łatwości stosowania. Stosując omawiany tutaj program żywieniowy, można zrzucić około 1 kilogram tygodniowo. Pamiętajmy, że jeśli chcemy kontynuować dietę 1000 przez okres czasu dłuższy niż miesiąc, należy skonsultować się z lekarzem, który określi, czy nie grozi to naszemu zdrowiu. Chcielibyśmy teraz udzielić kilku rad, jak z sukcesem przebrnąć przez omawianą tutaj metodę odchudzającą. Przede wszystkim, warto przygotować się do jej rozpoczęcia poprzez stopniowe zmniejszanie ilości przyjmowanych kalorii. Dobrze jest też pozbyć się z szafek i lodówki wszelkich produktów, które mogą nas kusić w czasie diety (np. słodyczy, alkoholu, słonych przekąsek). Podczas trwania programu 1000, najlepiej jest unikać ostrych przypraw, gdyż wzmagają one apetyt. Jak już wyżej wspomnieliśmy, najlepszą metodą na głód jest wypicie wody mineralnej, która skutecznie oczyszcza organizm z toksyn a także wypełnia żołądek. Podczas posiłku nigdy się nie spieszmy – jedząc wolniej, możemy się bardziej nasycić i nie grozi nam przejedzenie.
     

    Przejdźmy teraz do naszego nowego menu obowiązującego podczas stosowania diety. Najważniejsze jest ograniczenie tłuszczy, dzięki czemu organizm zacznie spalać węglowodany i nie będzie gromadził „zapasów”. Zaleca się spożywanie odtłuszczonego nabiału, chudych wędlin i drobiu bez skorki, warzyw (właściwie bez ograniczeń), w mniejszych ilościach (bo są bogate w cukier) owoców, pełnoziarnistego chleba i kasz. Oczywiście, pamiętajmy o piciu dużej ilości wody, najlepiej z dodatkiem cytryny lub pietruszki, które są bogate w witaminę C. Podczas diety 1000 należy ograniczyć czerwone mięso, napoje z dużą zawartością cukru i alkohol, słodycze, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, żółty ser, tłuste ryby oraz sól. Posiłki przygotowujemy poprzez pieczenie w folii, gotowanie na parze lub grillowanie. Unikajmy potraw smażonych i duszonych z dodatkiem ciężkostrawnych sosów.

    Dieta 1000 kalorii to prosty program odchudzający, który umożliwia dowolne komponowanie posiłków. Jest on zalecany każdej zdrowej osobie dorosłej. Miejmy jednak na uwadze, że jeśli wykonujemy pracę fizyczną, nasza dzienna dawka kaloryczna nie powinna być niższa niż 1500.


     Sprawdź dietę indywidualną

Dieta + trening
=
sylwetka marzeń